Oogontsteking baby
Natuurlijk kan ook een baby last hebben van oogontsteking. Sterker nog, een baby heeft redelijk wat kans op een ontstoken oog, aangezien baby’s tere oogjes hebben die veel vocht produceren. Hierdoor kan de baby ontstoken traanbuisjes krijgen. Daarnaast zijn baby’s ook nog eens veel vatbaarder voor infecties dan volwassenen.
Het is daarom erg belangrijk om eventuele korstjes rondom het oog te verwijderen. Deze korstjes zorgen namelijk voor een vergrote kans op bacteriële infecties. Maar hoe ontstaan deze korstjes dan? Die ontstaan door tranende ogen en door slijm dat opdroogt. Daarnaast zijn de traanbuisjes bij sommige baby’s nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het traanvocht nog niet via de neus afgevoerd kan worden. Hierdoor krijgt de baby waterige oogjes en loop het traanvocht uit de oogjes.
Ontstoken oog baby herkennen en behandelen
Een ontstoken oog bij een baby is eenvoudig te herkennen aan het vuil dat uit het oogje komt. Zelf moet u in dat geval het oogje goed en zeer voorzichtig schoonmaken. Dit kunt u doen met water en een steriel gaasje. Het is aan te raden om het water eerst te koken, waarna u het natuurlijk af laat koelen, zodat u het kunt gebruiken. Met het natgemaakte gaasje dient u van de buitenkant van het oogje naar de binnenkant toe te wrijven. Voor het andere oogje moet u natuurlijk een nieuw steriel gaasje gebruiken.
Indien u het gevoel heeft dat het oogje wel heel erg ontstoken is of wanneer het oogje lang ontstoken blijft, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Soms kan er namelijk een antibioticazalfje nodig zijn.