Welcome

Oogontstekingen

Kenmerken van de oogontsteking

Ontstekingen van het oog worden gekenmerkt door roodheid, vaak door pijn of door het gevoel dat er zand in het oog zit, door overgevoeligheid voor licht en door tranen van het oog. De meest voorkomende oogontsteking is de betrekkelijk onschuldige bindvliesontsteking, meestal veroorzaakt door een virale of bacteriële infectie, soms ook door een allergische reactie.

Minder vaak komen de irisontsteking en vaatvliesontsteking voor. Deze zijn meestal een reactie op een infectie elders in het lichaam of het gevolg van een reumatische aandoening. Een enkele maal is een bacteriële infectie de oorzaak.

Hoornvliesontsteking

Na een beschadiging van het hoornvlies door een hard voorwerp kan in sommige gevallen een hoornvliesontsteking optreden. Bij een bacteriële infectie ontstaat een zweertje van het hoornvlies, dat bij niet tijdig behandelen door kan breken naar de voorste oogkamer. Een infectie van het hoornvlies kan ook door een virus veroorzaakt worden. Wanneer het hoornvlies of het bindvlies bij een verwonding van het oog geheel is doorboord, kan een ontsteking van het hele oog optreden. Deze zeer ernstige ontsteking leidt vaak tot het verlies van het hele oog.