Ooglid ontstoken?
Een ontstoken ooglid, ook wel blefaritis, kan erg vervelend zijn. Wanneer uw ooglid ontstoken is, zit de ontsteking in de haarzakjes van de wimpers of in de talgklieren die eindigen aan de rand van het ooglid. Over het algemeen wordt een ontstoken ooglid veroorzaakt door een bacterie in deze talgklieren.
Ontstoken ooglid herkennen
Het is meestal niet zo moeilijk om een ontstoken ooglid te herkennen. Uw ogen zullen bijvoorbeeld wat jeuken en zullen geïrriteerd zijn. Daarnaast kunt u last hebben van een branderig gevoel in de ogen en zult u wellicht een gezwollen ooglid hebben. De klachten zullen ’s ochtends over het algemeen het ergst zijn. In de loop van de dag kunt u last krijgen van droge ogen. Een ontstoken ooglid zorgt echter niet altijd voor klachten. Sterker nog, sommige mensen merken het niet eens.
Soms kan de ontsteking erg lang blijven bestaan. Het probleem is in dit geval dat u blijvend last kunt krijgen van geïrriteerde en droge ogen. Erg belangrijk dus om zo snel mogelijk in te grijpen wanneer u denkt dat uw ooglid ontstoken is!
Wat te doen bij een ontstoken ooglid?
Nu zult u uzelf waarschijnlijk afvragen wat u moet doen wanneer uw ooglid ontstoken is. Het is belangrijk om twee keer per dag de randen van uw ooglid te ontvetten. Dit kunt u het beste doen met een wattenstokje met 1 theelepel babyshampoo die in 3 theelepels water is opgelost. Eventuele korstjes kunt u het beste even verwijderen. Na het ontvetten dient u uw ogen met lauw water te spoelen.
Mocht de bovenstaande methode niet werken, dan kunt u ervoor kiezen medicijnen te gebruiken. De meeste van de geschikte medicijnen zijn echter enkel op recept te verkrijgen, dus moet u eerst even een bezoekje brengen aan de huisarts.